Yleistä

 

Dalmatiankoira

 

 

Alkuperämaa Kroatia (nimetty Kroatiaan kuuluvan Dalmatian mukaan)

Rodun syntyaika mahdollisesti jopa kaksi tuhatta vuotta sitten

Alkuperäinen käyttö vaunukoira, vahtikoira

Nykyinen käyttö seurakoira

Elinikä 12–17 vuotta

Ulkonäkö

Paino urokset noin 27–38 kg, nartut 24–30 kg

Säkäkorkeus 54–62 cm

Väritys valkoinen pohjaväri mustin tai ruskein täplin

Dalmatiankoira on vanha, mahdollisesti Kroatiasta alueelta peräisin oleva koirarotu, jonka tunnistaa helposti valkoisesta tummatäplikkäästä turkista. Luonteeltaan dalmatialaiset ovat ystävällisiä ja vilkkaita. Ne rakastavat liikuntaa ja vaativat aktivointia. Dalmatiankoira kuuluu FCI:n roturyhmään 6 eli ajaviin ja jäljestäviin koiriin, vaikka rodulla ei enää nykyään ole metsästysominaisuuksia.

 

 

Dalmatiankoira on keskikokoinen, lihaksikas ja kestävätyyppinen koira. Sukupuolileiman tulee olla selvä. Dalmatiankoiran turkki on lyhyt, karkea ja pohjaväriltään valkoinen. Turkki on helppohoitoinen eikä erityistä karvanlähtöaikaa ole, vaan karvaa lähtee ympäri vuoden. Kirsu on mustatäpläisillä koirilla musta ja ruskeatäpläisillä ruskea. Dalmatiankoiran käpälät ovat pyöreät ja tiiviit. Kynnet ovat joko valkoiset tai samanväriset kuin koiran laikut. Silmät ovat ruskeat tai siniset, tosin siniset silmät ovat joissakin maissa rotumääritelmän vastaiset. Korvat ovat ohuet ja pyöreäkärkiset, pää pitkänmallinen ja vahva.

Dalmatiankoiran tunnusmerkki ovat valkoisessa turkissa olevat pyöreät, selvästi erottuvat mustat tai ruskeat (maksanväriset) laikut. Laikkujen tulisi olla jakautunut mahdollisimman tasaisesti eri puolille turkkia. Dalmatialaisen pilkut voivat olla myös vaaleankeltaiset (lemon) tai vaaleanoranssit (orange). Näitä rotumääritelmä ei kuitenkaan hyväksy. Virheeksi katsotaan myös sekavärisyys eli se, että koiralla on sekä ruskeita että mustia pilkkuja. Pennut syntyvät kokonaan valkoisina, pilkut ilmaantuvat 2-4 viikon iässä.

 

 

Rotu on luonteeltaan ystävällinen ja vilkas. Dalmatiankoirat ovat tunnettuja uskollisuudestaan, hyvämuistisuudestaan ja kiltteydestään, eivätkä ne ole aggressiivisia, arkoja tai hermostuneita. Ne voivat olla hyvin innostuneita vieraita kohtaan, mutta käyttäytyvät silti ystävällisesti.

Monien muiden älykkäiden koirien tapaan dalmatiankoirille kannattaa antaa virikkeitä, tai ne saattavat touhuta itsekseen pahoin seurauksin. Dalmatiankoira on todella kestävä ja nopea juoksija ja tarvitsee paljon liikuntaa. Sopivia dalmatialaisen kanssa harrastettavia lajeja ovat esimerkiksi agility ja toko. Hyvästä koulutettavuudestaan huomataan koiran innostus liikuntaan ja totteluun. Ne eivät ole itsepäisiä. Dalmatialaisen voi kouluttaa myös pelastuskoiraksi tai näyttelykoiraksi.

 

 

Dalmatiankoiran alkuperä on edelleen arvausten varassa, mutta sen alkuperäseuduksi arvellaan Välimeren tai Kroatian aluetta. Rotu nimettiin 1700-luvulla Dalmatian maakunnan mukaan, joka tuolloin oli osa Venetsian tasavaltaa, mutta nykyään se kuuluu Kroatiaan. Samanlaisia koiria tiedetään arkeologisten löytöjen perusteella kasvatetun jopa muinaisessa Egyptissä, muttei tiedetä olivatko nämä koirat sukua nykydalmatialaisille. Englantilainen Vero Shaw teki vuonna 1882 ensimmäisen dalmatiankoiran rotumääritelmän, joka oli pohjana kahdeksan vuotta myöhemmin laaditulle ensimmäiselle viralliselle määritelmälle.

Historiansa aikana dalmatialaista on käytetty hyvin monenlaisissa tehtävissä lintukoirasta lammaspaimeneen ja tuhoeläinten torjujaan. Sen ehkä tunnetuin käyttötarkoitus on kuitenkin vaunu- ja vahtikoira. Koira juoksi hevosvaunujen alla tai vierellä, auttoi hevosten ohjailussa ja vahti isäntänsä omaisuutta lepotaukojen aikana. Ylempisäätyiset pitivät dalmatiankoiria myös yksinomaan niiden huomiota herättävän ulkonäön vuoksi. Etenkin Yhdysvalloissa rotu yhdistetään usein palokuntaan, ja siitä käytetään nimitystä firehouse dog. Dalmatialaisen ura palokunnassa liittyy ilmeisesti sen tehtävään vaunukoirana, sillä ensimmäiset paloautot olivat hevosvetoisia.

Nykyään dalmatiankoiria käytetään ainoastaan seurakoiriksi. Metsästysominaisuuksia rodulla ei ole. Rodun suosio nousi huimasti Dodie Smithin julkaiseman lastenkirjan Satayksi dalmatiankoiraa (1956) ja siihen perustuvien Disneyn elokuvasovitusten myötä.

 

 

Vaunukoiraksi jalostettu dalmatialainen tarvitsee runsaasti liikuntaa!

 

 

Rodun sopusuhtaisen ja liioittelemattoman ulkomuodon takia dalmatialaisilla ilmenee harvoin rakenteellisia vikoja. Dalmatiankoiran yleisimpiä, perinnöllisiä sairauksia ovat kuurous ja allergiat. Sinisilmäisyyden ja kuurouden välillä on voimakas yhteys. Dalmatiankoira on yleensä pitkäikäinen rotu.

 

 

Ensimmäiset dalmatiankoirat tuotiin Suomeen vuonna 1957. Viimeisen kymmenen vuoden aikana dalmatiankoiran suosio on pysynyt varsin tasaisena: koiria on rekisteröity vuosittain noin 300.